כיצד נבחר איור לספרי ילדים?
באיור ספרי ילדים יש כל כך הרבה סגנונות וטכניקות, ואדם שהחליט להוציא ספר ילדים עלול להתבלבל מכל השפע הזה- ובצדק. הכל יפה, הכל מגרה, ולא ברור איך ומה לבחור.
בואו נעשה קצת סדר בעניין…
הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא – חיבור לסגנון מסויים. אי אפשר לבחור סוג איורים רק בגלל שזה מוכר או נכון או זה מה שהולך עכשיו. אנחנו מרגישים מיד בעצמנו, אם אנחנו מתחברים לסגנון איור מסוים, או לא.
הדבר השני- התאמה לגיל. לילדים עד גיל 3 נאייר צורות פשוטות ומעט דמויות. הדמויות צריכות להיות ברורות והצבעים חדים ( כמובן, לא נשתמש בצבעים רעשניים שהעיניים כואבות מהם!).
לילדים יותר גדולים נוסיף לאיורים יותר פרטים, ודמויות יותר מורכבות מבחינת הצורה והאופי.
למתבגרים נאייר עם צבעים פחות רוויים, ובסגנון יותר עדכני ויותר מעניין ומושך. הם יתחברו לפעמים דווקא לסגנון פחות שגרתי.
איור ספרי ילדים צריך להעביר את המסר ואת האווירה, ולעורר את הקוראים למחשבה.
איור צריך להיות תוספת לטקסט. הוא צריך להגיד לנו את מה שאין בטקסט, כי את מה שיש- הקוראים כבר קראו בטקסט.
הטעות שכיחה מאוד כשאנשים לוקחים קטע מהסיפור, לדוגמא- קטע שבו כתוב "בבית צהוב גרה ארנבת עם פפיון ורוד", ומציירים את הבית הצהוב ולידו ארנבת עם פפיון ורוד. לא, המאייר צריך לחשוב יותר לעומק , לספר לנו עוד משהו דרך האיור, או לנסות לסקרן את הקוראים. לדוגמא: להראות את האופי של הארנבת, פרטים מיוחדים בבית, ליצור אוירה בעזרת האיור.
דבר נוסף ואולי כמעט הכי חשוב: קומפוזיציה נכונה.
מהי קומפוזיציה? קומפוזיציה היא תכנון הציור על הדף, באופן שמה שהכי חשוב- יתפוס את העין, שהציור יראה מסודר ויביע את מה שאנחנו רוצים להעביר לקוראים בצורה הנכונה ביותר. רק צייר בעל נסיון וכשרון יודע לתכנן את ההרכב והמיקום הנכון של כל הפריטים בתמונה וליצור קומפוזיציה נכונה. איור עם קומפוזיציה נכונה מושך את הקורא, גורם לו להתעניין בציור, להתבונן בו שוב ושוב, ויחד עם זאת- מסקרן אותו להפוך את הדף ולראות מה יהיה בהמשך.
איך לבחור צבעים מוצלחים באיור. חלק 1.
בכתבה הזאת נדבר על בחירת הצבעים יפים והרמוניים לאיור ולא על טכניקת צביעה. הנה מספר טיפים שלי בצביעה: 1. תחליטו על האווירה הכללית שאתם רוצים